torstai 31. heinäkuuta 2014

RISUKEITTIMELLÄ RETKITEETÄ



Kaksi erilaista risukeitintä.

Ei ole tullut paljon tehtyä töitä. Sen sijaan olen rakennellut risukeittimiä! Sellaisen voi ostaa kaupasta mutta jos on reilu puoli tuntia aikaa niin saa sen tehtyä itsekin.
Ensimmäinen syntyi vanhasta taiwanilaisen teen purkista. Kaunis vihreä peurakuvio paloi pahalta haisten ja kuoriutui irti mustina hituina. Keitin toi muutenkin lähinnä mieleen vahingossa syttyneen roskapöntön, tulta tuli paljon joka puolelta niin että teepannu piti nostaa paikalleen kepillä. Sitten se piti nostaa pois kun tuli kohta sammui. Sama remppaus täytyi toistaa monta kertaa ennen kuin vesi oli kuumaa. Vaahtokarkeille ei tapahtunut mitään vaikka niitä työnnettiin tikussa liekkeihin.
 
Tulipalo.

Seuraavasta keittimestä tuli hyvä.
Tähän hienoon laitteeseen käytin kaksi ja puoli erikokoista säilykepurkkia ja vanhan henkarin. Työkaluina vanha ruuvari, pihdit ja peltisakset.



Pienempi tölkki jumitetaan isomman sisään, niin että risunipun palaessa palamiskaasu karkaa purkkien väliin ja tupsahtaa sitten sisemmän ylälaidan rei’istä ja leimahtaa liekkiin. keittimen päälle laitettavan telineen voi taivuttaa vanhasta metallihenkarista tai puolikkaasta säilykepurkista leikkaamalla ja rei’ittämällä.


Rei'istä tuleva palamiskaasu syttyy liekkeihin. Tehokasta.
Testasimme resepti 7572 Pu’eria ja  ZiYaBaoa, veden kuumensimme pienessä teräspannussa.
Peltipurkki-vehje toimi, tuli paloi hillitysti ja tasaisesti, ja vesi kiehui monta kertaa pikku tukulla puolikuivia keppejä.
Koska kaikki tuoksui savulta jo täyttäessäni 7572 palasia savikannuun testiryhmä jäi hymyilemään teekuppeihinsa keittimen viereen. Siinä oli hyvä istuessaan tökkiä pieniä risunpätkiä keittimeen ja kaataa uutta vettä teekannuun. Aina välillä joku kokeili laittaa tuleen männynkävyn ja sitten otimme sen sieltä pois, ennen kuin kävyt tukkivat keittimen pohjaan tehdyt ilmareiät.

Onnistunut vehje, tässä käytössä purkista tehty teline.

Kevyt keitin jäähtyi pakattavaksi saman tien käytön jälkeen. Heti kun taas tarvitsen säilykepersikoita ja kikherneitä teen näitä lisää lahjaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti