keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

IHMESAVI
25.9.2012

Yixingin Zhu Ni-savesta valmistettu kannu tuoksuu kiinnostavalta. Sen tuoksu on muuttunut vuosien aikana teen imeytyessä hitaasti tiiviin ja raskaan saven sisään.
Se varmasti tekee nyt myös parempaa teetä.

Olen kuullut että lasitettu astia on realisteille, hyvä savi romantikoille. Jos tahtoo tietää, miltä tee maistuu, se tulee hauduttaa lasitetussa astiassa. Jos haluaa maistaa miltä sen pitäisi maistua, on tee haudutettava savisessa astiassa.

Sen keksinyt oli varmasti romantikko, ehkä runoilija. Sehän sopii.



Kannu on pieni, yksinkertainen, munanmuotoinen ja kauniin punaruskea. Sen kansi kilahtaa paikoilleen kuin rauta. Tee kaatuu nopeasti ulos, pinta hehkuu valossa ja vesi haihtuu kuvioina kannun kyljiltä. Voin lämmittää käsiäni sen ympärillä ja kehrätä.
Joku on kiillottanut kivisen tuntuisen pinnan sileäksi, valmistanut koko esineen erityisellä huolella. Harvinainen savi on saanut seistä veteen sekoitettuna, jauhamisen ja rikkomisen jälkeen pehmenemässä.
Noustuaan ensin syvältä maasta, Taihujärven läheltä, Jiangsun maakunnassa Kiinassa. Maasta joka oli kerran paikalla sijainneen toisen järven pohjaa, ajan kasaamia kerroksia toisenlaisessa maailmassa.
Tällainen teekannu on kaunis kuin runo, ja se tekee olon melkein hämmentyneeksi.
Noin arvokas kannu, valmistamassa aamuteetä minulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti