perjantai 18. heinäkuuta 2014

Gaba
21.7.2013



Taiwanilainen Gaba WuLong on poikkeuksellinen teelaatu. Sen valmistamiseen käytetään lajiketta joka sisältää mahdollisimman runsaasti gabaa (=ainesta josta muodostuu gabaa), rentouttavaa ja mielihyvää tuottavaa ainetta. Lisäksi aito Gaba WuLong kasvatetaan ilman kemiallisia torjunta-aineita, sillä teen valmistukseen kelpaavat ainoastaan Taiwanilaisen kaskaan puraisemat kippuraiset lehdet, joissa gaban määrä on suurimmillaan. Toukokuussa, muutamaa viikkoa ennen poimitaa teekasvien ylle levitetään varjostavat matot, jolloin kasvit lisäävät vielä entisestään gaban tuotantoa. Teelehdet hapetetaan melko tummiksi, jolloin valmiista juomasta tulee vatsalle pehmeää ja gaba imeytyy tehokkaammin.
Tänä keväänä tuttu teenviljelijä kertoi ettei aio tehdä kevätpoiminnoista lainkaan Gaba WuLongia. Talvella sitten.

Taiwan-teemme tulee muutamasta eri paikasta, mutta heillä ei ole tarjolla samoja teelaatuja.
Kirjoittaessani teelistaa se tuntui äkkiä puolityhjältä. Vielä tyhjemmältä näytti gaba-purkki, ja kotona säästelemäni viime sadon pussi vaikutti niin onnettoman pieneltä että jouduin sitä vilkaistuani kaatamaan loput lehdet gaiwaniin.
Muutamien viikkojen ajan koin vaikeita hetkiä. Luin läpi jopa muutamien teemyyjien lähettämiä tarjouksia koneella poimituista gaba-laaduista.
Sitten sain aikaisemmalta viljelijältä testiteetä muutamasta muusta laadusta. Kiitin ja tilasin ja tulin kysyneeksi jos hän tuntisi lähistöltä jonkun joka valmistaisi Gabaa, ja oho, tietenkin hän tunsi.

Pienen Kilpikonnan tarjoama Gaba WuLong 2013 tulee siis uudelta viljelmältä, (pientuottajalta edelleen). Kokoon rullatut lehdet ovat pienempiä, melkein kuin TieGuanYin-teessä, hapetus 30% kuin ennenkin.
Kun lehdet kastuvat niistä nouseva tuoksu on voimakas ja raikas. Maku on hedelmäinen, taspainoinen ja pehmeä, makea kuin tuore hunaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti