perjantai 18. heinäkuuta 2014


Salaperäinen Yin-kannu 
24.5.2014

katsoo ylpeästi kameraan ja hauduttaa teetä

Teekannu on yleensä Yang-esine. Silloinkin sen uskotaan olevan yang, vaikka muotoilu olisi naisellinen. Jopa XiShi, keisarin kauniin jalkavaimon mukaan nimetty pehmeän pyöreä teekannu on lopulta Yang-voimaa.
Mutta on olemassa toisenlainen teekannu. Yin-kannu.
Kuusi vuotta sitten näin sellaisen. Se oli punaisenruskea ja sileä, sieltä täältä tummunut. Sain hauduttaa sillä teetäkin. Se oli aivan minun käteeni sopiva.
Aloin etsiä sellaista heti itselleni.

Kaksi viikkoa sitten olin juuri vaihtanut öljylamppuun öljyä, kun Sisu Zhong saapui koululle. Hänellä oli mukanaan kaksi kassillista sanomalehtikääröjä, kääröissä käytettyjä teekannuja. Pyyhin huomaamatta öljyn sormistani housuni lahkeeseen ja aloin kääriä paketteja auki. Yksi niistä oli minua varten.

Pienehkö, juuri sopivan kokoinen, tasaisen pyöreä ja tumman punertava Yin-kannu. Siinä on kolme osaa: kannu itse, sovitettu kansi ja sovitettu aluslautanen.
Siinä ei ole nokkaa, tee kaatuu yksinkertaisesti pohjasta kun peukalon nostaa sen kannen nupissa olevan pienen reiän päältä. Sovituksen täytyy olla aika hyvä.

Yin-kannuni kylkeen on kirjoitettu kaunis toivomus. Sain kolmen päivän kuluttua tietää sanoilla olevan myös piilotetun merkityksen, ja lupasin silloin tehdä teetä vain itselleni.
Sanat ovat taika, niiden tarkoitus on lumota ne joille teetä haudutetaan. Oo.
Vanhassa savessa on tummaa Pu’erin tuoksua. Kenelle se on saanut hauduttaa teetä ennen minua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti