keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

TEE-AIKA
29.10.2012



Itse teekasvin syntypaikaksi on jäljitetty Kiinan Yunnan, jossa tee edelleen kasvaa luonnonvaraisena.

Vanhin tunnettu tapa valmistaa teetä juomaksi on poimia teepuun oksa, paahtaa lehdet avotulen yllä ja sirotella ne tulella kiehuvaan vesipataan. Teetä on nautittu tällä tapaa tiettävästi vähintään kolme tuhatta vuotta, suurella todennäköisyydellä pidempäänkin.
Tällä tavalla teetä valmistetaan yhä paikoin Yunnanissa Dai-heimon keskuudessa.


0 Ajanlaskumme ensimmäisten vuosien tienoilla teen viljelyä aletaan kehittää, ja teen puristaminen kakuiksi keksitään. Valmiit kakut kääritään banaanin tai bambunlehtiin, ja tiivis, kuiva tuote säilyy hyvin.

200-luvulla keksitään teelehtien höyrytys ja teen maku alkaa parantua ja monipuolistua. Suurin osa teestä yhä jauhetaan ja puristetaan kakuiksi, ja vain pieniä määriä valmistetaan irtoteeksi.



400-luvulla teetä aromatisoidaan Kethuan (Krysanteemi) ja Persiasta tuotetun Jasmiinin kukilla.

Tang-kaudella(618-907) teenjuonti leviää Kiinassa myös köyhemmän kansan keskuuteen. Myös irtolehtiteetä, 散茶SanCha , juodaan runsaammin.

600-luvun alussa teetä aletaan kaupata Kiinan ulkopuolelle, ensin Tiibetiin, sitten Etelä-Siperiaan, Keski-Aasiaan ja Persiaan.Tee saapuu myös Koreaan, tosin teekulttuuri katoaa maasta 1300-1800 väliseksi Mongoli-valloittajien ajaksi.

600-luvulla muutamat kiinalaiset Chan-Buddhalais munkit tuovat mukanaan teetä Japaniin, mutta sen käyttö ei vielä leviä paikallisten keskuuteen.

Song-kaudella (960-1279) Kiinassa keksitään vispata teejauhe bambu-vispilällä veteen, ja tapa syrjäyttää nopeasti keitetyn teen. Tuolloin saavat alkunsa myös teenvalmistus kilpailut, joissa arvioidaan tee ja sen pinnalle vispattu vaahto.
SanCha, irtolehtitee on halvinta, sen jälkeen teejauhe 抹茶MoCha ja arvokkainta oli kakuiksi puristettu, parhaimman laatuinen tee.

1100-luvulla vispattava tee MoCha (myöhemmin japaniksi Macha) saapuu Japaniin, ja leviää vähitellen yleisesti Chan-buddhalaisten (japaniksi Zen) ja Japanin ylhäisön keskuuteen.
Japanilaiset alkavat vähitellen myös itse viljellä ja valmistaa teetä
 


Ming-kaudella (1368-1644) irtolehtitee syrjäyttää Kiinassa vanhemmat teen valmistustavat lähes kokonaan. Kokonaisia irtolehtiä puristetaan kakuiksi, rullataan, höyrytetään tai paahdetaan. Makuvalikoima kasvaa valtavasti, pannulla kuumennus nousee höyrytystä suositummaksi tavaksi käsitellä lehtiä. 

Pu’er, WuLong, vihreä, keltainen, punainen ja valkoinen teetyyppi kehittyvät sellaisiksi kuin ne nykyään tunnetaan.
Pohjoisen ja Lännen paimentolais-naapurit juovat edelleen kakkuteetä.

1500-luvulla kiinalaiset kauppiaat tuovat Japaniin haudutettavan irtoteen (japaniksi Sencha) ja se ohittaa vispattavan teen suosiossa 1800-luvulla. Japanissa vanhaa teelehtien höyrytystä käytetään yhä lähes aina, myös haudutettavan teen valmistuksessa

1600-luvun alussa Hollantilaiset tuovat ensimmäisen tee-lastin Eurooppaan.

1600-luvulla Britit aloittavat teen laivaamisen Eurooppaan. Tee tekee kotimaassa hyvin kauppansa, mutta vaihdossa Kiina ei kaipaa Euroopasta juuri muuta kuin hopeaa. Kun hopea alkaa loppua britit keksivät oopiumin jota alkavat levittää Kiinaan.

1665 tee saapuu Venäjän hoviin lähettiläs Perfiljevin mukana. Tsaari Aleksei nauttii sitä onnistuneesti lääkkeeksi vatsavaivoihinsa, ja sen jälkeen teestä tulee Venäjän ylhäisön suosimaa juomaa.

1800-luvulla teetä aletaan viljellä Taiwanilla.

1800-luvun aikana britit alkavat tuottaa Intiassa oopiumin lisäksi myös teetä. Assamin teho-viljelmillä menehtyy huonon vuoden aikana yli puolet paikallisista työntekijöistä.

1840-luvulla oopiumsota. Kiina häviää ja joutuu korvaamaan tuhoamansa oopium-varastot.

1800-1900 Euroopan teen kulutus kolminkertaistuu, Intialaista teetä tuodaan markkinoille yhä enemmän.

1858-1860 toinen oopiumsota. Kiina häviää jälleen, Britannia pakottaa Kiinan jatkamaan kanssaan oopium- ja tee-kauppaa vuoteen 1908 jolloin Euroopan tee tuodaan jo lähes kokonaan Intiasta.

1900-luvun loppupuolella teen terveysvaikutuksia tutkitaan runsaasti myös länsimaisissa laboratorioissa. Laatuteet alkavat nousta uudelleen suosioon (myös terveysvaikutustensa vuoksi) hedelmänpalasilla maustettujen sekoitusten rinnalle.

2012 Tee on maailman toiseksi juoduin juoma heti veden jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti